dinsdag, februari 12, 2008

Nieuwe spelling bij de Citotoets

Een paar leerlingen waren ’s nachts een paar keer met een schok ontwaakt, bekenden ze ’s morgens aan juf Ada van den Dries, maar over het geheel viel de spanning voor de Cito-toets vandaag mee.
De dertig leerlingen in groep acht van katholieke basisschool De Drieslag hebben er juist de ruim tweehonderd vragen van het eerste deel van de landelijke Citotoets op zitten.

De toets wordt morgen en overmorgen voortgezet.

,,Mhwoa,’’ oordelen de leerlingen van de school aan De Raadhoven in de wijk Schothorst over de moeilijkheidsgraad; ,,Het viel mee.’’ Ze moesten twee taken op gebied van taal en spelling uitvoeren, en een rekentaak: twee van veertig en eentje van vijfendertig minuten.

,,Dat stukje spelling was best te begrijpen,’’ zegt Martijn. ,,Taal vond ik leuker dan rekenen,’’ legt Djamilla ontspannen uit. ¨Loïs en Erik vonden het wel gaan. ,,Soms moest je even goed nadenken, maar verder was het niet echt moeilijk.’’

Juf Ada heeft ze goed voorbereid, zegt Djamilla. Vorige week oefenden ze met de oude opgaven van vorig jaar. ,,Om te leren op welke manier de vragen worden gesteld,’’ zegt Van den Dries.

Ze konden het over het algemeen goed aan, denkt ze. ,,De zenuwen vielen me mee. Ik heb ze vantevoren gezegd dat ze de Citotoets serieus moeten nemen, maar dat hun leven er niet van af hangt. De toets meet wat je weet: er wordt een foto van iedere leerling gemaakt, ik heb de film. Dat probeer je over te brengen.’’

De sommen waren voor sommigen een eitje. ,,Ik vind rekenen het leukste vak op school,’’ verklaart Martijn. Maar Naomi moest enkele sommen wel drie keer op een kladje overmaken om de clou te vinden.

Het niveau van de leerlingen verschilt natuurlijk sterk, zegt Ada van den Dries. ,,Dat varieert van laag vmbo-niveau tot tweetalig vwo.’’ Alle leerlingen hebben al een voorlopig school-advies gehad, en ze krijgen in maart na de uitslag van de cito-toets hun definitieve advies.

Als de toets erop zit en ze joelend de klas verlaten, verschijnen ze voor de camera van de fotograaf op het schoolplein. Dat zijn ze wel gewend, vertellen ze. Ze zijn al in het programma Nationale Kids tv geweest en in een item voor het jeugdjournaal over het nieuwe woordenboek: Hans kent wel wat nieuwe woorden: ,,Bokitoproof en opa-criminaliteit.’’

bron AD