vrijdag, januari 27, 2006

Uitgeverijen overwegen boycot nieuwe spelling

Na de Nederlandse kranten overwegen nu ook de Nederlandse uitgeverijen een boycot van de nieuwe spelling die in augustus 2006 van kracht zal gaan.
"Wij zouden als verzamelde uitgevers voor augustus 2006 een gezamelijk boycotbesluit moeten nemen", zegt Tilly Hermans van de Uitgeverij Augustus.
Hermans heeft de steun van De Bezige Bij en Querido. Ook verschillende Nederlandse auteurs scharen zich achter het verzet, waaronder A.F.Th. van der Heijden, Herman Koch en Charlotte Mutsaers.
"Hier en daar een kleine onthoofding van die lui van de Taalunie, daar zou ik geen bezwaar tegen hebben", fulmineerde Maarten 't Hart.
Ook de pers ziet spelling niet zitten
In Nederland heeft de nieuwe spelling het helemaal verkorven in de pers- en mediawereld.


Zowel tv-zender NOS als de kranten De Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw gaven eerder al aan de nieuwe spelling niet toe te passen.
In Vlaanderen wordt er niet zo afwijzend gereageerd. "De VRT past de nieuwe spelling zeker toe", zei VRT-taalraadsman Ruud Hendrickx onlangs.
Ook de Vlaamse kranten zullen de nieuwe regels wellicht volgen. De Tijd gebruikt de nieuwe spelling zeker, De Morgen en De Standaard moeten nog overleggen met de redactie.
[bron vrtnieuws]